Yumurtalık Kisti Tedavisi Ankara
Günümüzde sıklıkla gözlenen yumurtalık kistleri, kadınların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemekte ve hamile kalamama gibi sorunlara neden olabilmektedir. Yumurtalık kistleri bir kişinin doğurganlığı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğundan, bu kistler yumurtlama ve kısırlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, yumurtalık kistlerinin kanserli olması muhtemeldir. Bu açıdan, bu kistlerin hızla takip edilmesi ve tedavi edilmesi kesinlikle çok önemlidir.
Bu yazımızda yumurtalı kisti tedavisini başarıyla gerçekleştirmekte olan Op. Dr. Tevfik Sipahi’nin çalışmalarını inceleyerek kafanıza takılan ’’yumurtalık kisti nedir, yumurtalık kistinin belirtileri nelerdir, yumurtalık kistinin sebepleri nelerdir, yumurtalık kistinin tanısı nasıl konur?’’ gibi pek çok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Yumurtalık Kisti Nedir?
Yumurtalık, kadın bireylerin üreme organlarında meydana gelen ve bireyin çocuk sahibi olmasını mümkün veren bir kesedir. Bununla birlikte, “yumurtalık kistleri” diğer adıyla “over kisti” yumurtalığın iç veya üst kısmındaki sıvı dolu yapılara verilen isimdir. Yumurtalık kistleri sağ veya sol yumurtalıklarda görülür ve bu iki yumurtalıkta da gelişebilir.
Yumurtalık Kistinin Belirtileri Nelerdir?
Çağımızda yumurtalık kistlerine çok yaygın olarak ratlanmaktadır ve giderek bu vakalar artmaktadır. Bu kistler yumurtalık ağrısına neden olabilir. Yumurtalık kistleri birkaç belirtiye sahip olabilir, ancak bu kistlerin hiçbir belirtisinin olmaması da mümkündür. Bu anlamda, bir kadının bir yumurtalık kisti olduğuna inanılıyorsa, bu kistlerin neden olduğu diğer semptomlar incelenmeli ve kişinin yaşadığı sorunlar detaylı bir şekilde tartışılmalıdır.
Over yani yumurtalık kistlerinin en fazla karşılaşılan belirtileri
- İdrar kesesi ve rektum bölgesinde baskı hissedilmesi
- Kısırlık şüphesi
- Göğüslerde hassasiyet
- Cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması
- Kasıkların üstünde ağrı
- Adet görememe
- Bağırsak hareketlerinde değişimler
- Regl (adet) düzensizlikleri
- Vajinadan kan gelmesi
- Ağrılı adet döngüleri
- Karın bölgesinde şişlik ve ağırlık hissi
- Sık idrar yapma
- Tüylenmede artış
Yumurtalık Kistinin Nedenleri Nelerdir?
- Klinik bulgulara dayanan çalışmalar infertilite tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yumurtalık kistlerine neden olduğunu ortaya koymuştur.
- Çikolata kisti ve polikistik over sendromu olan hastalarda yumurtalık kisti oluşumu gözlemlenebilmektedir.
- Tamosifen tedavisi gibi bir takım medical tedaviler görmekte olan hastalarda yumurtalık kisti oluşumu çok hızlı olabilmektedir.
- Bazı hormone bozuklukları yumurtalık kistlerine yol açabilmektedir. . Bu durumdaki bir kişinin hipertroidi veya tiroit bezleri normalden daha az işlevsel konumdadır.
Yumurtalık Kistinin Tanısı Nasıl Konur?
Yumurtalık kistinin pek çok belirtisi vardır. Vajinal kanama ve kasık ağrısı bu belirtiler arasındadır. Bir kişinin adet döngüsünde aksamalar varsa, ağrılı adet veya hamile kalmama gibi sorunları bulunuyorsa, bu kişide yumurtalık kisti bulunmasu muhtemeldir.
Yumurtalık kistinin teşhisi;
- CA 125 kan testi ve laparoskopik ameliyat
- Pelvik ultrason ile yapılabilmektedir.
Yumurtalık Kistinin Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde sıklıkla rastlanan yumurtalık kistleri “ikül folikülleri, dermoidler, endometrioma ve fonksiyonel kistler” dir. Ancak, çikolata kisti en yaygın kistlerden biridir ve bu kistin kritik bir konumu vardır çünkü bu kistler kişinin hamile kalmasına engel olabilmektedir. Bazı yumurtalık kistleri semptomlar nedeniyle tespit edilemez. Bu bakımdan tıbbi gözetim ve yapılacak testler dikkate alınmalıdır.
Yumurtalık Kistinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Over kistleri foliküler, dermoid, endometriomalar ve fonksiyonel kistler olarak görülür. Bu kistler bazı sorunlara neden olur ve kişinin yaşam kalitesini ve psikolojisini olumsuz yönde etkiler. Yumurtalık kistinin tedavisi, hastanın yumurtalık kistine ve isteklerine göre şekillendirilir.
Gözlem
Over kistlerinin incelenebilmesi ultrason ile mümkündür. Yumurtalık kistlerini tedavi etmeden önce, doktor bu kistleri “gözlem” için bir süre kendi durumlarında bırakabilir. Bu noktadan sonra, kişinin yumurtalık kistleri, gözlem süresinden sonraki 1 ila 3 ay içinde jinekolojik muayene ile doktorları tarafından tekrar kontrol edilir. Yumurtalık kistleri bu süre içinde kaybolmazsa, bir tedavi planı hazırlanmalı ve tedavi başlamalıdır.
Doğum Kontrol Hapları
Günümüzde birçok kadın hastalığının tedavisi için doğum kontrol hapları önerilmektedir. Bununla birlikte, doğum kontrol haplarının yumurtalık kistlerini yok etmek için geniş bir kullanım alanı vardır. Ameliyattan önce doğum kontrol hapları tedavi için mutlaka denenmelidir.AmeliyatBir yumurtalık kisti 8 santimetreden büyükse, kanser riski taşır. Bu nedenle, over kistleri kanser riskine karşı ameliyatla birlikte alınabilir. Bununla birlikte, doktorun tanı amacıyla yapabileceği ameliyat sırasında yumurtalık kistinin temizlenmesi de mümkündür.