Adet Düzensizliği – Op. Dr. Tevfik Sipahi

Adet Düzensizliği

Adet Düzensizliği Tedavisi Ankara

“Düzenli adet döngüsü ve yumurtlama” çocuk sahibi olmanın başlıca koşullarındandır. Ancak bazı durumlarda her ne kadar bu iki koşul uyum içinde olsa da döngüde bozulma oluşabilmektedir. Kadınları hem fizyolojik hem de psikolojik olarak ciddi ölçüde etkileyebilen durumlardan biri de yumurtlayamamak ya da adet düzensizliğidir. Adet düzensizliği oluştuğunda ise hamile kalamama, düşük yapma, yumurtlayamama gibi pek çok problem oluşabilmektedir. Bu sebeple adet düzensizliği muhakkak tedavi edilmesi gereken bir problemdir.

Adet Düzensizliği Nedir?

Yumurtlama döngüsü ergenlik dönemine girişle başlayan bir süreçtir ve farklı sebeplerle bazen bu döngüde sıkıntılar yaşanabilir. Bu durumda da her kadının yaşayabileceği bir problem olan adet düzensizliği sorunu ortaya çıkar. İleride yumurtlama problemleriyle birleşmesi halinde infertiliteye dahi sebebiyet verebilmektedir. Çünkü her ay rahimde adet döngüsü ile yumurta oluşumu tetiklenir ve adet düzensizliği yumurtlamada ciddi problemlere yol açabilir.

Normalde kadınlarda yumurtlama periyodu 28 günde 1 dir. Adet düzensizliğinin söz konusu olabilmesi için bu periyodun 21 günden az ya da 35 günden fazla olması gereklidir.

“Düzensiz Adet Görme” Nedir?

Adet döngüsü kanamanın başlamasıyla başlar ve 28 günlük periyotlarla yinelenir. Adet gecikmesinin hormonal ya da bedensel değişimlere bağlı olarak meydana gelmesi normal kabul edilebilirken gecikme ya da erken gelme durumu yinelenmeye başlarsa adet düzensizliği durumu meydana gelmiş demektir.

Jinekolojik bir nedenden ötürü adet döngüleri 21 günden az 35 günden uzun sürüyor olabilir. Jinekolojik bir neden bulunamaması durumunda ise bu durumun sürekliliğine bağlı olarak adet düzensizliği teşhisi konabilir. Bu durumun devamı halinde mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Bir adet döngüsünden diğerine kadar geçen süreçte yumurtlamanın gerçekleşmesi gerekmektedir. Yumurta bu süreçte döllenmez ise adet kanaması başlar ve adet düzensizliği tekrar yumurtlamaya engel teşkil eder. Bunun nedeni olarak beyindeki “hipotalamus” bölgesindeki üreme hormonlarının işlevini yerine getiremeyerek üreme sistemlerinin çalışmasına engel olması gösterilebilir.

Adet Düzensizliğinin Nedenleri

Adet düzensizliği, hamile kalmak isteyen kadınların bu isteklerine karşın hamile kalamamalarının en önemli nedenlerindendir. Yumurtlama problemleri, adet düzensizliği yaşayan kadınlarda sıklıkla rastlanan sorunlardandır. Kişiden kişiye farklılık gösterebilmekle beraber, adet düzensizliğinin başlıca nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Rahim içindeki tabakaların fazla büyümesi sonucunda görülen adet düzensizliği durumu
  • Menopoz sürecinde görülebilen adet düzensizliği
  • Hormonal değişikliklerin adet düzensizliği ortaya çıkarması
  • Rahimdeki polip ve miyomların düzensiz ve aşırı şekilde kanamalı adetlere sebep olması
  • Yumurtalıktaki kistlerin adet döngüsüne olan etkisi
  • Psikolojik faktörlerin adet düzenini etkilemesi
  • Rahim kanserinin adet döngüsünü olumsuz etkilemesi
  • Gebelik oluşumu ile adet düzensizliğinin görülmesi
  • İlaçların kısa dönemli adet düzensizliği yaratması

Adet Düzensizliğinin Tanısı Nasıl Konur ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Zaman adet düzensizliklerinde odaklanılan başlıca kriterdir çünkü bazı durumlarda adet düzensizliği normal kabul edilebilmektedir. Psikolojik ve jinekolojik birtakım sorunlara bağlı olarak normal devam eden adet döngüsü birden düzensizleşebilir. Fakat bu durumun sürekli ve uzun süreli hale gelmesi durumunda adet düzensizliğinin olası bütün nedenlerinin araştırılarak tedavi planı yapılması gerekmektedir.

Sürekli yaşanan adet düzensizliği ve kanama miktarındaki değişimler bir problemin göstergesidir. Öte yandan doktorlar bu durumun senede 1-2 kere yaşanmasının normal olduğunu da belirtmektedir. Bu nedenle böyle bir problem yaşıyorsanız, bir kadın doğum uzmanına danışmanızda faydalı olacaktır.

Hamile kalamamak ile adet düzensizliği arasında bir ilişki olmakla beraber infertilitenin tek sebebinin adet düzensizliği olduğunu söylemek yanlış olur. Bu nedenle, hamile kalınamaması gibi bir sorunla karşılaşılması halinde öncelikle adet düzensizliği problemi çözüme kavuşturulmalı ardından gebe kalma denenmelidir.

Rahim ağzı kanseri üzerine yapılan araştırmalar menepoza giren kadınların adet düzensizliğini normal olarak nitelendirdiklerini ortaya koymuştur. Fakat, 40 yaşın üzerindeki kadınlarda görülen adet düzensizliğinin rahim ağzı kanseri ile ilişkili olabileceği unutulmamalıdır ve yılda bir kez jinekolojik muayene yaptırılmalıdır.

Adet Göremeyenler ya da Adetleri Düzensiz Olanlar Dikkat!

Adet gecikmesinin son 2-3 döngüde yaşanması durumunda evde gebelik testi yapılması faydalı olacaktır. Gebelik hali yok ise ve hala adet olunamıyorsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına danışılmalıdır. Rahim ve yumurtalıkların ultrason incelemesi ile hormon tahlillerine bakarak doktorunuz adet düzensizliğinin nedenlerini tespit ederek gerekli tedaviye başlayacaktır. İlaç tedavisi sonuç vermez ise ileri tanı yöntemleri yardımıyla sorunun kaynağı bulunur.

Bazen doğal olabilen bazense bir jinekolojik rahatsızlığın habercisi olan adet düzensizliklerini ihmal etmemeli ve mutlaka böyle bir sorun yaşarsanız uzman bir hekime danışmalısınız.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi