Kolposkopi – Op. Dr. Tevfik Sipahi

Kolposkopi

Kolposkopi Ankara

Rahim ağzı ve rahim çevresinde meydana gelebilen pek çok hastalık son yıllarda sıklıkla karşılaşılır hale gelmiştir. Hastalıkların sebeplerinin, bu hastalıkların neden olabileceği başka hastalıkların ve kanser ihtimalinin erken teşhisi, kişinin hayat kalitesi açısından çok büyük önem taşımaktadır. Rahim ağzı, vajen ya da vulvada oluşan HPV benzeri bütün hastalıkların teşhisi için kolposkopi çok önemlidir.

Bu içeriğimizde kolposkopi işlemini başarı ile gerçekleştirmekte olan Op. Dr. Tevfik Sipahi’nin yapmakta olduğu çalışmaları öğrenebilir bunun yanında “kolposkopi nedir, neden yapılır, kolposkopi ile neler incelenebilir, kolposkopi nasıl yapılır?” gibi pek çok sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Kolposkopi Nedir?

Rahim ağzının görüntüsünü büyüterek muayenelerin daha rahat yapılmasına olanak sağlayan alete kolposkopi adı verilmektedir. Bunun yanısıra, vajen ile vulvanın daha yakından kontrol edilmesini de sağlayan kolposkopi işlemi jinekolojik masada gerçekleştirilmektedir.

Kolposkopi Kimlere Uygulanır?

  • Hamilelere (anormal smear)
  • HPV virüsü taşıyan kimselere
  • Anormal smear’e sahip kişilere
  • Anormal serviks görünümü olan hastalara
  • Smear testi sonucunda ASCUS, LSİL, HSİL, ASCUS, CİN1, CİN2, CİN3 çıkan kimselere biyopsiyle beraber kolposkopi uygulanabilmektedir.

Ayrıca, hekimin gerekli görmesi halinde, erken dönem rahim ağzı kanseri bulunan hastalara da kolposkopi uygulanabilmektedir.

Kolposkopiyle Nelere Bakılır?

Kolposkopi uygulaması genellikle serviks yani rahim ağzı kanseri olan hastalara yapılmaktadır. Kişiye HPV virüsü şüphesiyle smear testi yapılması sonucunda test sonuçlarını anormal çıkması halinde kolposkopi uygulaması yapılmaktadır.

Kolposkopi ile;

  • Rahim ağzında oluşan damarlanmaların artışı gözlemlenebilir.
  • Squa-columnar junction (skua-kolumnar bileşke) bölgesi incelenebilir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Hastanın kadın doğum masasına sırt üstü uzanacak şekilde yatmasıyla kolposkopi işlemine başlanır. Ayrıca, bazı özel aletler hastanı rahim ağzının daha rahat incelenebilmesi adına yerleştirilir. Tuzlu su, hastanın rahim ağzı ve vagenindeki akıntılardan arınması için kullanılır. Ayrıca, tuzlu suyla yapılan temizlemenin ardından, hastanın rahim ağzı problemli doku veya hücrelerin tespit edilebilmesi için özel bir sıvı ile tekrar yıkanır. Hastanın rahim ağzında ya da vajen bölgesinde problemli dokular bulunması halinde bu dokularda beyazlaşmalar meydana gelir. Beyazlaşan bu bölgelerden örnek alınarak patolojiye gönderilerek incelemesinin yapılması gereklidir.

Her ne kadar hastanın kendini rahatsız hissetmesi durumunda anestezi ya da sedasyon uygulanarak da kolposkopi işlemi gerçekleştirilebilse de bu işlem ağrılı ya da acılı olmadığı için genellikle işlem sırasında genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Kolposkopide genellikle punch biyopsi aletleri tercih edilmektedir çünkü punch biyopsi aletleri ile hastanın rahmindeki dokuyu ezmeden örnek alabilmek mümkündür.

Hastanın rahim kanalından alınan endoservikal kürtaj parçacıkları incelenmek üzere patolojiye gönderilir ve 2-3 gün içerisinde inceleme sonuçları çıkar. Bazen anormal durumlar oluşabilmektedir. Değişimin şiddeti incelenerek yakılma, dondurulma, LEEP ya da konizasyon tedavisi tavsiye edilmektedir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi