Normal Gebelik Takibi – Op. Dr. Tevfik Sipahi

Normal Gebelik Takibi

Gebelik Takibi Ankara

Gebeliğin başlangıcından doğuma kadar süren 40 haftalık periyotta düzenli olarak anne adayının kontrol edilmesi gebelik takibi olarak adlandırılır. Bu takipte anne ve bebeğin sağlık değerlendirmeleri yapılır, ebeveyn adayları bilgilendirilir ve anne ile bebekte oluşabilecek problemlerin tespit ve erken tedavisi amaç edinilir. Gebelik takibi, hamilelik gerçekleşmeden önce ve hatta hamileliğe karar verildiği zaman başlatılırsa gebelikle alakalı problemlerin önceden tespit edilerek tedbir alınması kolaylaştırılmış olunur.

Anne adayı, hamilelik öncesinde hekime başvurur ve hamilelikte oluşabilecek problemler yapılan tahliller neticesinde analiz edilir. Mesela, anne adayının kansızlığı varsa, bu hamilelikten önce düzeltilebilir. Ayrıca, anne adayı daha önceden suçiçeği, kızamık gibi hastalıkları geçirmemişse hamilelik sırasında da geçirmemesi için esktra özen gösterilmelidir. Aksi takdirde problemler yaşanabilir. Bir başka önemli konu ise kilodur. Anne adayının fazla kilolu olması durumunda, hamilelikten önce kilo vermesi önerilir. Diyabet problemi olan anne adayında, kan şekeri hamilelikten önce düzenlenmelidir. Ayrıca, sigara, alkol, uyuşturucu kullanımı gibi konularda anne adayı bilgilendirilmelidir.

Doğumdan en az 1 ay önce anne adayı NTD (nöral tüp defekti) profilaksisi için önerilen 0,4 mg / gün folik asit takviyesi uygulamasına başlamalıdır. Folik asit takviyesi gebeliğin ilk 3 ayında devam etmelidir. Araştırmalar sonucunda folik asit desteğinin nöral tüp defekti riskini büyük oranda azalttığı kanıtlanmıştır.

Hamileliğin ilk 3 ayı içerisinde hamilelik takibine başlanması gereklidir. İlk aşamada, kontroller aylık yapılmalı ve son 3 ay içinde hamile kadının durumuna göre artırılmalıdır. Risk grubuna dahil olmayan sağlıklı hamilelikler için takip 4 hafta aralıkla 28 haftaya kadar, 28-36 haftalar arasında 2 haftada bir ve 36 haftadan sonra haftada bir kez yapılmalıdır. Hamilelik risk grubuna dahil ise, takibin daha sık yapılması gerekmektedir. Düzenli kontrollerle doğum sırasında oluşabilecek anormallikler önlenebilir, gerekli tedaviler uygulanabilir ve hamile kadının sağlıklı bir şekilde doğum yapması sağlanabilir.

Muayeneler sırasında anne adayının ağırlığı düzenli olarak izlenmelidir. Birçok akademik yayında, bebeğin ağırlığının hamilelik sırasında kazanılan ağırlıkla doğrudan orantılı olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle, gelecekteki anne sağlıklı ve dengeli bir beslenme hakkında gerekli bilgiyi almalı ve gerekli görüldüğünde bir diyetisyenin desteğini almalıdır.

Normal Gebelik Takibi Ankara

Gebeliğin son aylarına ulaşıldığında, anne adayına doğumun nasıl gerçekleşeceği hakkında bilgi verilmelidir. Anneye normal ve sezaryen doğum arasındaki farklar, riskler, avantajlar ve dezavantajlar hakkında bilgi verilmeli; en uygun ve sağlıklı doğum yöntemine doktor ile beraber karar verilmelidir.

Eğer anne adayının ilk hamileliği ise, kişide annelikle ilgili farkındalık yaratılması gerekebilir. Bu nedenle ilk gebeliklerde doğum öncesi bakım ve farkındalık çok önemlidir.

Kilo ölçümü, karın muayenesi, kan basıncı ölçümü, ultrason testleri, bebeğin büyümesi ve varsa anne adayının şikayetleri her kontrolde dikkatlice incelenmelidir.

Ayrıca ilk muayenede; tam kan sayımı, açlık kan şekeri, hepatit belirteçleri, biyokimyasal ölçümler, kan grubu tayini, B12 düzeyi ve idrar kültürü testleri yapılmalıdır. Tam kan sayımı düzenli olarak yapılmalı, vajinal ve idrar yolu enfeksiyonları izlenmeli ve gerekirse enfeksiyonu gidermek için kültür testleri yapılmalıdır.

Her hamile anne; doktor veya sağlık kurumu tarafından izlenmelidir. Anne sağlığı çocuk sağlığına paralel olarak geliştiği için doğum öncesi bakım ve hamilelik izlemesi asla ihmal edilmemeli ve dikkatle izlenmelidir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi