HPV ve Genital Siğil Tedavisi – Op. Dr. Tevfik Sipahi

HPV ve Genital Siğil Tedavisi

HPV ve Genital Siğil Tedavisi Ankara

Genital siğiller cinsel yolla bulaşan virüslerdendir ve genellikle vajina içinde ve çevresinde, servikste ve anüs etrafında bulunur. Genital siğiller genellikle koyu kahverengidir ve toplu iğne ucu boyutundaki lezyonlar olarak ortaya çıkar. Koparıldıkları zaman yayılma özellikleri olan genital siğiller aynı zamanda koparılınca kanarlar. Genital siğiller mutlaka tedavi edilmelidir çünkü pek çok hastalığa neden olabilirler.

HPV, insan papilloma virüsü, siğile ve kansere neden olabilen bir virüstür. Günümüzde 200’den fazla çeşitte HPV virüsü bulunmaktadır ve 15’inde kansere neden olan virüsler bulunmuştur. Rahim ağzı kanseri, bir diğer adıyla serviks kanseri, bu virüslerin neden olduğu en yaygın kanser türüdür. Kansere yol açan HPV tipleri “Yüksek riskli HPV” belirlemektedir.

Yaşamlarının bir bölümünde kadınların %70 ile %80 lik bir kısmı HPV virüsü ile karşılaşmaktadır. HPV virüsü çoğunlukla 15 ila 25 yaş arası kadınlarda görülür. Bununla birlikte, HPV virüsünü yaşayan kadınların hepsinde kanser gelişmez. HPV virüsü çoğu kadında bağışıklık sistemi sayesinde yok edilir. Ancak, HPV virüsü taşıyanların % 10 ila 20’sinde bu virus yok edilemeyebilir ve ilgili kadınlarda kronik HPV virüsü görülür. Bu insanlar HPV virüsünü uzun süre yaşarlarsa, rahim ağzı kanseri veya kanserin yayılabileceğini belirten faktörler ortaya çıkabilir.

HPV Tipleri Nelerdir? HPV’ler Hangi Hastlalıklara Sebep Olurlar?

Genital HPV tipleri kanser ile ilişkilendirilenler ve kanser ile ilişkilendirilemeyenler olmak üzere iki kısımda incelenmektedir.

Düşük Riskli HPV:

Düşük riskli HPV tipleri TİP 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81 dir.

Yüksek Riskli HPV:

Yüksek riskli HPV tipleri kansere yol açar ve en yaygın olanı Rahim ağzı kanserine neden olan TİP 16-18 dir. TİP 16-18 dışındaki yüksek riskli HPV tipleri şunlardır: TİP 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 ve 82.

Hangi HPV Tipi Genital Siğillere Neden Olur?

Cinsel yolla bulaşan genital siğillere TİP 6 ve 11 HPV tipi neden olmaktadır. Ayrıca, TİP 40, 42, 43, 44, 54, 61, 72, 81, 89 da genital siğile sebebiyet verebilmektedir.

Genital Siğil Nasıl Bulaşır? Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Oral, anal ve genital cinsel temas genital siğillerin bulaşmasına neden olmaktadır. Bu siğiller oral seks sırasında oral mukozaya bulaşabilir. Genital siğillerin gözlemlenmesi kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Genital siğillerin gözlemi için genellikle siğilin bulaşmasının ardından 8 hafta geçmiş olması gerekir. Bağışıklık sisteminin durumuna bağlı olarak daha sonraki zamanlarda da gözlenebilmektedir. % 40 oranında bulaşıcı özellik göstermesine rağmen, HPV virüsü kadınlarda siğile neden olmayabilir. Bağışıklık sistemi ile doğrudan ilişkili olan HPV’de% 20’lik agresif lezyonlar görülebilir.

Genital Siğilin Tanısı Nasıl Konur?

Genel siğillerin teşhisi bakıldığında kolayca yapılabilir. Ardından virüs tipi tanımlanmalı ve siğil örnekleri patolojiye gönderilmelidir. 200’den fazla türü olan HPV virüslerinin bazıları kritik önem taşır çünkü kanser oluşumuna neden olabilirler. Genital siğilleri olanlar için bunlar genellikle sorun yaratmaz, ancak vücuttaki konumuna ve boyutuna bağlı olarak kaşıntı veya ağrıya neden olabilirler. Kadınlarda görülen genital siğiller, çoğunlukla vajina girişlerinde bulunur ve anüs veya genital bölgenin diğer bölümlerinde görülebilir. Genital siğil genellikle bir göz muayenesi ile teşhis edilir.

Genital Siğilin Tedavisi Nasıl Yapılır?

HPV enfeksiyonunun neden olduğu genital siğillerin tedavisinde cerrahi ve tıbbi yöntemler kullanılır. Bazı durumlarda, tıbbi tedaviler yetersiz olabilir. Bu koşullar yaşandığında, cerrahi tedaviler ile doğru ve kesin çözüme ulaşılabilir. Lezyonun büyüklüğüne bağlı olarak, genital siğil, ameliyatla hastadan çıkarılabilir. Ek olarak, lezyon koterizasyon ve lazer ile yakılmalı veya kriyoterapi ile dondurulmalıdır.

Anal bölgede lezyon bulunması halinde anaskop kullanılır ve genel cerrahi uzmanı tarafından anal bölgenin iç kısmının da kontrol edilmesi gerekir. Kulak burun boğaz uzmanı hasta kontrolü ağız lezyonlarından şüphelenildiğinde meydana gelir. Bir kişiye kendinde veya partnerinde HPV virüs teşhisi konulursa, kişi bir ürolog veya jinekolog tarafından muayene edilmelidir.

HPV Aşıları

Mevcut teknoloji ile geliştirilen aşılar, HPV virüsünün insana bulaşmasını önleyecek konumdadır. Bu aşıların en etkili olduğu zaman çocukluk dönemidir; Çünkü bu dönemdeki insanlar daha önce HPV virüsünü yaşamamış kişilerdir. Bu açıdan bakıldığında, bu aşılar en erken 9-25 yaş arası kız ve kadınlar için önerilir. Ancak, kadınlar 55 yaşına kadar HPV virüsünü önleyen aşılar olmalıdır. Başarılı bir aşılama programı düşünülür ve kurulursa, toplumda HPV virüsü hastalıklarının görülme sıklığının önemli ölçüde azalacağına (özellikle rahim ağzı kanseri) yönelik bulgular vardır.

Bugün, HPV virüsünü önlemek için üretilen 3 tür aşı vardır. Bu üç tip aşı tarafından engellenen virüsler değişiklik gösterir. Aşı çocukluk çağında 2 doz ve yetişkinlikte 3 dozdur. 3 doz aşılama ile, bir insanın yaşam boyu HPV virüsüne karşı bir “koruma” kazandığı bilinmektedir.

Pap-smear testi ve rahim ağzı kanseri taraması en çok tercih edilenlerdir. Hem aşılanmış hem de aşılanmamış kadınlar, doktor tarafından onaylanan ve önerilen tarama programlarına devam etmelidir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi