Normal (Doğal) Doğum – Op. Dr. Tevfik Sipahi

Normal (Doğal) Doğum

Normal Doğum Ankara

Normal doğum Ankara, annenin vajinal doğum yoluyla kendiliğinden bebeğini doğurması anlamına taşır. Dışarıdan müdahale gerektirmeyen vajinal doğum kendi akışında ilerler. Bu yüzden, hiçbir teknik araç, ameliyat korkusu, epidural bu işleme dahil değildir.

Kadınların çoğunun düşündüğünün aksine, normal doğum cesur ya da radikal bir karar değildir. Doğumun, tıbbi bir sorundan ziyade bir süreç olarak düşünülmesi, kadınları rahatlatarak normal doğuma yaklaştırır. Tarih boyunca, birçok kadın normal doğum ile bebeklerini doğurmuştur. Günümüzde de normal doğum pek çok kadın tarafından sezaryen yerine tercih edilmektedir.

Anne adayları tarafından, riskli hamilelik olmaması ya da düşük riski bulunmaması halinde normal(vajinal) doğumun tercih edilmesinin belli başlı nedenleri şunlardır:

  • Doğum sürecine karşı güven hissetme,
  • Doğum acısı ile başa çıkabileceklerine dair güven,
  • Doğum tecrübesinin tamamını yaşamak istemeleri,
  • Doğum yapabilme yeteneğine güvenme,
  • Kullanılan kimi ilaçların anne ve bebek açısından yaratabileceği riski önleme isteği.

Normal Doğum Hazırlığı İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

Eğitim, mahremiyet, zamana saygı duyma, güven duyma, duygusal ve fiziksel olarak destek olma, hareket edebilme özgürlüğü.

Normal doğum yöntemleri içerisinde en yaygın olarak tercih edilen Teknik Lamaze tekniğidir. Lamaze tekniğinde uygulanan yöntemler şunlardır:

  1. Hamilelik ve doğumla ilgili önyargılarından anne adayının arınması gerekir. Bunun için en iyi çözüm doğum hazırlık kurslarıdır. Bu derslerde, doğumun fizyolojik bir olay olduğu anlatılarak; abartılı ve korkutucu doğum hikayelerinin kişinin bilinçaltından silinmesi hedeflenir. Annenin korkusu ne kadar az olursa, doğumda o kadar az ağrı olur.
    • Doğumun fiziksel performans ile ilgili olduğu açıklanır, bu nedenle hamilelik sırasında yapılan spor sayesinde vücudun esnekliği artacağı için pelvik ve bel kaslarının güçlenmesi sayesinde doğum kolaylaştırılabilir.
    • Anne adayının vücuduna ve doğum esnasında kendisine müdahale edilmesine ihtiyacı olmayacağı konusunda içtenlikle ikna edilmesi gerekir.
  1. Suni sancının normal doğumun akışını bozabileceği düşünüldüğü için suni sancı verilmez ve doğum kendiliğinden başlar.
  2. Anne adayı doğum sırasında rahatlıkla hareket edebilir.
  3. Doğum anında seruma bağlı olmak, NST’e bağlı olmak, aç olmak gibi müdahalelerden kaçınılır.
  4. Bir yakını ya da doğum koçu anne adayına doğum boyunca fiziksel ve zihinsel destek vermelidir.
  5. Epizyotomi (doğum kesisi) gerekmediği sürece uygulanmaz.
  6. Doğum sırasında ayakta veya diğer pozisyonlarda anne adayı dilediği gibi ıkınmalıdır.
  7. Bebeğin doğduğu anda anne ile ten temasnın sağlanması gerekir.
  8. Doğum mahremiyeti şarttır. Bu nedenle, doğum süresince annenin mahremiyetine özen gösterilmelidir.

Anne adayı, güven verici bir ekip sayesinde Lamaze yöntemlerini uygulayarak korkudan uzak  güzel bir doğum deneyimine sahip olacaktır. Anne ve doktor aceleci olmaması gereklidir. Bebek ne zaman doğacağını bilir ve saygı duyulması gerekir. Doğum sürecinin iki başrolü anne ve bebektir. Doğum, Lamaze yöntemlerine göre yönetilmelidir.

Normal Doğumla Alakalı Bilinmesi Gerekenler

  1. Kimyasal ağrı kesicilere ya hiç ihtiyaç duyulmaz ya da az ihtiyaç duyulmaktadır. Anne de bebek de uyanık olur.
  2. Doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında korkudan kaynaklanan gerginliğe bağlı ağrı oluşmaz.
  3. Anne adayı gereken enerji ve uyanıklığa sahip kalır çünkü sancıya bağlı yorulma yaşamaz.
  4. Toplam doğum süresi doğumun açılma fazı (ilk faz) birkaç saat azaldığı için kısalır.
  5. Anne bebek ilişkisi ten teması sayesinde güçlü olmaktadır.
  6. Doğum sonrası dönemde ten teması sayesinde anne, bebeğin ağlamasını azaltabilmekte ve bebeğini başarıyla emzirebilmektedir.
  7. İyileşme daha hızlı gerçekleştiği için hastanede geçirilen süre azalır.
  8. Sık ve kısa nefes alımları sonucunda annede oluşma ihtimali olan, bebeğe de zararı dokunabilecek hiperventilasyon önlenebilmektedir. Bu yüzden bebeğin kalbinde oksijen eksikliği nedeniyle oluşabilecek bir sorun meydana gelmemektedir.
Şimdi Ara!
Yol Tarifi