Hafta Hafta Gebelik – Op. Dr. Tevfik Sipahi

Hafta Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik

Gebelik normalde 9 ay 10 gün sürer. Bazı gebeliklerde, erken doğumlar, farklı faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Erken doğum nedeniyle, bu işlem 9 aydan az olabilir. Sağlıklı bir hamilelik ise 37-40 hafta kadar sürmeli ve devam etmelidir. Hamilelik başlangıç günü, son adetin olduğu ilk gün olarak kabul edilir. Ancak, hamilelikler ay ortasındaki yumurtlama gününde oluşacağı için, hamileliği ilk günden itibaren bilmek mümkün değildir. Bu nedenle, eğer hamilelik oluşursa, hamilelik genellikle son adet gününden itibaren hesaplanır.

GEBELİKTE 1. VE 2. HAFTALAR

Gebeliğin ilk haftalarında gebeliği bilmek teknik olarak mümkün değildir. Testler sonucunda gebelik oluşumunu takiben 3. haftadan sonra hamilelik bilinmeye başlar. Hamileliğin ilk haftasında, sperm vajinadan geçerek uterusa ulaşır. İşte yumurtalarını döllemek için fallop tüpüne gidiyorlar. Hamilelik için sadece bir sperm yumurta zarından geçmelidir. Döllenmiş yumurtalar doğrudan uterusa yerleştirilir ve burada gelişmeye devam eder. Bireylerin gebelik durumu, adet döneminin başlamasından 14 gün sonradır. Başka bir deyişle, adet görmeden sonraki son 14 gün hamilelik şansını artırır. Birden fazla yumurta ilk haftadan itibaren döllenirse, ikiz-üçüzler gibi çoğul gebelikler görülebilir. Hamileliğin ikinci haftası, spermlerin seçildiği ve embriyonun büyümeye başladığı haftadır. Bu hafta seçilen yumurtadaki bebeğin temelidir. Yumurtanın döllenme süresi 72 saattir. Bu nedenle, sperm bu dönemde yumurtaya ulaşırsa, hamilelik başlayacaktır. 2. haftadan itibaren insanlar henüz hamilelik hissetmiyorlar. Ancak hamilelikle ilgili bazı hormonlar ortaya çıkmaya başlar. Bu hafta aynı zamanda bebeğin mümkün olduğu kadar çabuk geliştiği aşamadır.

GEBELİKTE 3. VE 4. HAFTA

Gebeliğin 3. haftasında, bebek rahimde yerleşir ve gelişmeye başlar. 3. hafta aslında embriyonun uterusa ulaştığı haftadır. Hamileliğin başladığı hafta da üçüncü hafta olarak kabul edilir. Hamileliğin 4. haftası, hamilelik semptomlarının aşamalı olarak yaşamaya başladığı haftadır. Bu haftadan itibaren testlerde gebelik görülebilir. Bir hücre yığını olarak, bebek bu dönemde hızla gelişmeye devam eder. 4 haftalık bebeğin görüntüsü küçük bir tomurcuk şeklindedir. Bu terime tıbbi dilde blastosist denir. Adet gecikmesi, kadınlar için hamileliğin ilk belirtisidir. Gebeliğin başlangıcından itibaren, göğüslerde dolgunluk, sık idrara çıkma, bulantı ve ağrı ve hassasiyet gibi semptomlar ortaya çıkar.

GEBELİKTE 5. VE 6. HAFTALAR

Hamilelik 5. haftaya ulaştıktan sonra hamilelikle ilgili semptomlar yoğunlaşır ve bebeğin gelişimi hızlanır. Gebelik belirtileri haftalar geçtikçe daha belirgin hale gelir. Bebeğin bu haftalarda oldukça küçük olmasına rağmen, hamileliğin 7. haftasında bebek 7-8 mm ulaşır. Bebeğin hayati organları sürekli gelişmeye devam eder. Gözler ve göz kapakları da gelişir. Gebeliğin 8. haftasında, bebek 1.5 cm uzunluğa ulaşır. Ortalama ağırlık yaklaşık 1 gramdır. Sekizinci haftada bebeğin elleri ve ayakları oluşur. Bütün parmaklar bir ördek ayağı gibi birbirine yapışıktır. Bu haftalardan sonra parmaklar ayrılır. Bu dönemde, anne ile bebeği birbirine bağlayan göbek kordonu damar olarak gelişmeye devam eder. 5 haftada bebeğin uzunluğu yaklaşık 2 mm’dir. Bu haftadan itibaren bebeğin ağzı, kulakları, burnu ve derisi yapının dış yüzeyini oluşturacaktır. Bebekteki ilk dış yapıya ektoderm denir. Beşinci haftadan itibaren bebeğin dolaşım sistemi gelişir. Özellikle, kardiyovasküler sistemi oluşturan yapılar ve hücreler şekillendirilir. Bu hücrelerin oluşumu ile bebek rahimde canlanmış olur. Bebeğin görüntüsü bu haftalarda çok net olmasa da, bebeğin başı sonraki haftalarda belirginleşir. 5. hafta bebek ve anne için çok önemlidir. Çünkü bu haftalarda bebeğin iç organları oluşmaya başlar. Bu nedenle, anne çok iyi beslenmelidir. 6 haftadan sonra, muayene sırasında bebeğin kalp atışı kolayca duyulabilir. Bu dönemde bebeğin ortalama uzunluğu 4-6 mm’dir. Bu haftalarda bebeğin ağırlığını belirlemek çok zordur. 6 haftada bebeğin göbek kordonu da oluşmaya başlar. Ayrıca bebeğin beyni ve gözü de ,kulak boşluğu da görülür. Bebeğin el ve kol kısımları tomurcuk şeklinde oluşmaya başlar.

GEBELİKTE 7. VE 8. HAFTALAR

Gebeliğin 7. haftasında bebeğin boyu 7-8 mm’dir. Bebeğin hayati organları sürekli gelişmeye devam eder. Gözler ve göz kapakları da gelişir. Gebeliğin 8. haftasında, bebek 1.5 cm uzunluğa ulaşır. Ortalama ağırlık yaklaşık 1 gramdır. Sekizinci haftada bebeğin elleri ve ayakları oluşur. Bütün parmaklar bir ördek ayağı gibi birbirine yapışmış. Bu haftalardan sonra parmaklar ayrılır. Bu dönemde, anne ile bebeği birbirine bağlayan göbek kordonu damar olarak gelişmeye devam eder.

GEBELİKTE 9. VE 10. HAFTALAR

Gebeliğin 9. haftasında, bebek yaklaşık 2 cm boyunda ve 2-3 gram ağırlığında. Bu hafta bebeğin ayak parmakları da oluşur. Gebeliğin 9. haftasında hamile anne daha aç ve yorgun hisseder. 10 haftalık gebelikte, bebek rahim içinde hareket serbestliği kazanır. Bu süre zarfında karın içindeki sıvı içinde hareket etmeye başlar. Ayrıca solunum hareketlerini de yapabilir. Bebek 10. haftada ilk idrara çıkmayı da yapar.

GEBELİKTE 11. VE 12. HAFTALAR

Hamileliğin 11. haftasında bebeğin organları şimdi tamamlandı. Kafa ve vücut arasındaki oran, bu haftadan itibaren normal değerlerine dönecektir. 11. hafta, bebeğin dış dünyayla iletişim kurabileceği haftadır. Çünkü bebeğin kulak zarı oluşur. Gebeliğin 12. Haftasında bebek 6.1 cm boyunda ve 14 gram ağırlığında. Bu hafta bebeğe bağlı tüm parmaklar ayrılır. Yüzü şekillenmeye başlar.

GEBELİKTE 13. VE 14. HAFTA

Gebeliğin 13. haftasında bebeğin gözleri, ağzı, burnu ve kulakları gelişir. Bebeğin cildinde iç organlar ve damarlar görülebilir. Hamileliğin 14. haftasında, bebek 40 grama kadardır. 14. haftada, bebek taklit hareketleri yapmaya başlar. Kaşlarını çatabilir veya gülümseyebilir. Bu hafta bebeğin cinsel organı gelişimini tamamlar.

GEBELİKTE 15. VE 16. HAFTALAR

Gebeliğin 15. haftasında bebeğin boyu 10-15 cm’dir. Bu hafta, bebekler ışığa duyarlıdır. Gebeliğin 16. haftasında bebek 100 grama ulaşır. Bebek neredeyse avokado boyutunu resim olarak alır. Ayrıca bebeğin el ve ayak tırnakları bu haftalarda ortaya çıkar. Sinir sistemi neredeyse tamamlanır.

GEBELİKTE 17. VE 18. HAFTALAR

17.haftada bebek anne ile kilo almaya başlar. Bebeğin kıkırdak dokusu ossifiye olur. Ayrıca bebeğin cilt yüzeyindeki yağ dokusu da oluşmaya başlar. 18. Gebelik haftasında bebek 14 cm boyundadır. Bu hafta bebeğin dişleri oluşmaya başlar. Duyduğu seslere tepki verebilir.

GEBELİKTE 19. VE 20. HAFTA

Gebeliğin 19 haftasında çocuğun cildi onu koruyan bir madde ile kaplanır. Bu madde Verniks Caseosa, çocuğun cildinin çürümesini önler. Gebeliğin 20. Haftasında bebek 15-16.5 cm boyuna ulaşır. Bu dönemde sinirler ve kas yapıları oluşmaya başlar. Kalp atışı daha güçlü ve daha hızlıdır.

GEBELİKTE 21. VE 22. HAFTALAR

21.Gebelik haftasında, bebek 390 gram ağırlığındadır. Büyüme oranı ilk aya göre biraz yavaşlar. Kaş, kirpik ve gözler oluşur. Gebeliğin 22. Haftasında bebek 26-28 cm boyundadır. Bu haftadan sonra, kilo alımı daha da hızlanır.

GEBELİKTE 23. VE 24. HAFTALAR

Bebek gelişiminin çoğunu 23. haftadan itibaren tamamlar. El ve ayaklar daha düzenli hareket etmeye başlar. Hamileliğin 24. haftasında bebeğin kilosu boyundan daha hızlı artar. Bebeğin saç oluşumu bu haftalarda başlar. Ayrıca bebeklerde uyku alışkanlıkları da gelişmektedir.

GEBELİKTE 25. VE 26. HAFTALAR

Hamileliğin 25. haftası, bebeğin omuriliğinde sinir sisteminin gelişimini tamamlar. Kulaklar çalışmaya başlar. Gebeliğin 26. haftasında, bebek 35 cm uzunluğa ve 800 g ağırlığa ulaşır. Bebeğin burun delikleri de açıkça görülmeye başlanır. Bebeğin bu dönemde solunum hareketleri vardır. Rahimdeki amniyotik sıvının nefes yollarına alınmasını sağlar.

GEBELİKTE 27.VE 28. HAFTALAR

Gebeliğin 27. haftasında bebeğin akciğerleri de olgunlaşmaya başlar. 28 haftada bebek 38 cm boyundadır. Bebek dış dünya için hazırlanmaktadır. Bu haftalarda bebeklerde gözyaşları üretilir. Akciğerler dışarıda nefes alabileceği duruma gelmeye bu haftadan itibaren başlar.

GEBELİKTE 29. VE 30. HAFTALAR

Hamileliğin 29. haftasında bebeğin vücudu şimdi sıcaklığı kontrol edebilir. Bağışıklık sistemi bebeği korumak için geliştirilmiştir. Hamileliğin 30. haftasında bebek 1.300 gram ağırlığındadır. Vücut ısısını koruyan yağ hücreleri oluşur. Bu hafta bebeğin daimi dişleri gelişir.

 GEBELİKTE 31. VE 32. HAFTALAR

Fiziksel gelişim 31. gebelik haftasında daha azdır. Bu dönemde, en fazla sinirsel gelişim hızlanır.Gebeliğin 32. haftasında bebek 42 cm uzunluğa ulaşır. Bebeğin beş duyu organının tümü gelişimini tamamlar. Saç, kirpik ve tırnakları gelişmiştir. Erken doğumu ihtimalinde, bebeğin hala hayati fonksiyonlarını sürdürme imkanı vardır.

 GEBELİKTE 33. VE 34. HAFTALAR

33.gebelik haftasında dış ortamdaki olanları duyabilir ve hissedebilir. Doğum yaklaşırken, anne uterusta baskı hissedebilir. Gebeliğin 34. haftasında, bebek yaklaşık 2.150 gram ağırlığındadır. 34 haftada bebek yenidoğan gibi davranmaya başlar. Uyanıksa gözlerini açar ve hareket ettirir.

 GEBELİKTE 35.VE 36. HAFTALAR

Gebeliğin 35. haftasında bebeğin böbrekleri ve karaciğeri gelişmeyi tamamlar. Gebeliğin 36. haftasında bebeğin elleri ve kolları daha net görülür. Çünkü bu haftalarda bebeğin yağ dokusu dış dünya için hazırdır.

GEBELİKTE 37. VE 38. HAFTALAR

37.gebelik haftasında bebek 49 cm boyundadır. Bu hafta, bebek dış dünyada yapabileceği her şeyi yapabilir. 38 haftada bebek 3.080 gram civarındadır. Dünyaya gelmeye hazırlanan bebek normalden daha fazla hareket etmeye başlar.

GEBELİKTE 39. VE 40. HAFTALAR

39.gebelik haftasında bebeğin ortalama uzunluğu 50 cm, ağırlığı ise 3.280 gram olacaktır. Bebeğin sinir sistemi gelişir ve saç gibi dokular büyümeye devam eder. 40 haftalıkken bebek 3.460 grama ulaşır. Bu hafta bebeğin vücudundaki su oranı % 75’tir. Bu, bebeğin dünyaya geleceği hafta. Ancak, bazı anneler 41 haftaya kadar gecikerek doğum yapabilir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi