Kapalı Rahim Ameliyatı – Op. Dr. Tevfik Sipahi

Kapalı Rahim Ameliyatı

Kapalı Rahim Ameliyatı Ankara

Cerrahi müdahale; kanama yapmayan, iç duvarı etkilemeyen, boyutu değişmeyen miyom ve yumurtalık kistlerinin tedavisinde gerekli değildir. Fakat rahmin alınması; rahim sarkması, endometriozisi, jinekolojik kanserler, adenomiyozis, nedeni bilinmeyen kanamaların oluşması gibi durumlarda gerekli olabilmektedir.

Kapalı Laparoskopik Histerektomi Operasyonu Nedir?

Histerektomi rahmin alınması operasyonuna verilen isimdir ve bu ameliyat açık ve laparoskopik olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir. Ameliyatın yöntemi hastanın durumuna ve rahim büyüklüğüne göre belirlenmektedir. Genellikle estetik kaygılar ve iyileşme süresinin kısaltılmak istenmesi gibi sebeplerle laparoskopi yöntemi tercih edilmektedir. Herhangi bir aksilik yaşanmaması halinde ortalama 1-1,5 saat süren bu operasyonun ardından hasta ertesi gün taburcu edilebilmektedir.

Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Gerekli tahlil ve testler rahmin alınmasının kesinleşmesinin ardından yapılır ve bu testler sonucunda operasyon planlanır. Hasta ameliyathaneye eğer anestezi almasına engel teşkil edecek bir durum yoksa anestezi uygulanmak üzere alınır. Uyku halindeki hastanın kasık ve göbek deliği bölgesinde 1cm lik küçük kesiler açılarak batına kamera gönderilir. Rahim, kasık ve karın bölgesine yerleştirilen cihazlar yardımıyla alınarak vajenden dışarı çıkarılır. Bunun yanında eğer yumurtalıkların, yumurtalık tüplerinin ya da yumurtalık kistlerinin de alınması gerekiyorsa aynı operasyon sırasında bu işlemler de yapılabilir.

Hastanın iyileşmesi açık ameliyata kıyasla kesiler küçük olduğu için çok daha kısa olacaktır. Ayrıca yine aynı sebepten ağrılar da açık ameliyata göre hafif olacaktır.

Kapalı Rahim Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Rahim alınması amacıyla gerçekleştirilen operasyonların süreleri birbirine yakın olmakla beraber hastanın sağlık durumu ve rahim yapısı gibi faktörlere bağlı olarak ameliyat süreleri uzayıp kısalabilmektedir.

Kapalı rahim ameliyatı süresini etkileyen başlıca faktörler; karın içi yapışıklıkları, rahimdeki patolojinin türü ve rahim ebatlarıdır.

Kapalı Rahim Operasyonu Total Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı Sonrası Neler Yapılır?

Hekiminiz laparoskopik histerektomi operasyonunun ardından dikkat etmeniz gereken hususlar konusunda sizi detaylıca bilgilendirecektir. Histerektomi operasyonunun ardından dikkat edilmesi gereken belli başlı konular şunlardır:

  • Bazı dikişler 10 gün içinde kendiliğinden erir. Bunlar için kontrole gitmeniz gerekmemektedir.
  • 1-2 hafta süresince lekelenmelerin görülmesi doğaldır. Ancak yoğun kanamalar ya da ağrılı kanamalar görülmesi halinde hekime başvurulmalıdır.
  • Ağrı kesici, antibiyotik ve demir preparatı doktorun söylediği şekilde kullanılmalı ve aksatılmamalıdır.
  • Kapalı rahim ameliyatı sonrasında banyo yapılmak istenirse, 2 gün beklenilmesi gerekmektedir. 40 günlük süre boyunca havuza, denize, küvete girilmesi de tavsiye edilmemektedir.
Şimdi Ara!
Yol Tarifi