Yumurta Dondurma Ankara
Son yıllarda sıklıkla tercih edilmekte olan yumurta dondurma işlemi, özellikle üremenin devamının daha sonra sağlanması gerekliliği bulunan durumlarda ve tüp bebek tedavilerinde uygulanmaktadır. Daha sonra kullanılmasına olanak sağlamak amacıyla döllenmeye hazır yumurtanın veya yumurtaların dondurulmasıyla ilerleyen zamanlarda hamilelik oluşumu sağlanabilmektedir. Yumurta dondurma işlemi ile ilgili nedir, nasıl ve nerede yapılır, kimlere uygulanabilir gibi kafanızdaki pek çok sorunun cevabını bu içeriğimizde bulabileceksiniz.
Yumurta (Oosit) Dondurma İşlemi Nedir?
Oosit yani yumurta dondurma işlemi ilerleyen dönemlerde bebek sahibi olunabilmesi için olgun yumurtaların yumurtalıklardan toplanmasına verilen isimdir. Çeşitli sağlık gerekçeleri ile de yapılabilen yumurta dondurma işlemi tüp bebek merkezlerinde ya da laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmektedir.
Yumurta dondurma işleminin ilk adımı kadının yumurtalıklarındaki yumurtaların OPU yani Oocyte pick up iğnesi ile toplanmasıdır. OPU yani yumurta toplama iğnesi ile toplanan yumurtalar sperm ile birleştirilmeksizin muhafaza edilmektedir. Hastaya özel hazırlanmış olan taşıyıcılarda antifriz görevi görmekte olan kimyasal solüsyonlarla saklanan yumurtalar -196 C derecede sıvı azot tanklarında muhafaza edilmektedir. Bu yumurtalar ilerleyen zamanlarda çözüldüğünde gebelik şansı yüksektir.
Yumurtalar Hangi Yöntemle Donduruluyor?
Yumurtaların dondurulması, buz kristallerinin oluşumunu önleyen ve dondurulmanın çok hızlı gerçekleşmesini sağlayan vitrifikasyon yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem büyük bir dikkat ve tecrübe gerektirmektedir. Bu yöntem ile dondurulmuş olan yumurtlar çözüldüğünde canlılık %90-100 civarında olmaktadır.
Yumurta Dondurma İşleminden Sonra Gebelikte Risk
Daha sonrasında kullanılmak üzere yüksek teknoloji kullanılarak özel yöntemlerle dondurulan yumurtalar çözüldüğü zaman yüksek gebelik şansı sunar. Yumurta dondurma işleminden sonra çözünen yumurtalar içerisinden %100 canlılıkta olan yumurtalar gebelik için seçilecektir çünkü zaten tüp bebek merkezlerinde kaliteli yumurtalar seçilmektedir. Seçilen bu yumurtalar laboratuvar ortamında mikroenjeksiyon metodu ile döllenerek embriyo haline getirilir ve anne rahmine yerleştirilir.
Taze embriyo ile vitrifikasyon yöntemiyle dondurulmuş olan yumurtaların çözülmesi sonucunda elde edilen embriyo arasında hamilelik ihtimali farkı sıfıra yakındır ve bu yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.
Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Uygulanır?
Yumurtalıklar kemoterapi ve radyoterapi gibi uygulamalar sonucunda zarar görebilmektedir. Ayrıca bu tedaviler bittiğinde de hamileliğin oluşmasını zorlaştıran durumlar oluşabilmektedir. Bu yüzden kanser tedavisi öncesinde, tedavi bitiminde hamilelik sağlanabilmesi adına yumurta dondurma işlemi sıklıkla tercih edilmektedir.
Ayrıca kişinin genç olmasına karşın erken menopoz riski bulunuyorsa doğurganlığın yitirilmemesi adına bu uygulama tercih edilebilmektedir.
Yumurtaların daha sonra kullanılmak için dondurulması aşağıdaki durumlarda tercih edilebilmektedir:
- Hormon seviyelerinin sürekli yükselmesi
- Geçirilmiş hastalıklar sonucunda yumurtalık rezervinin azalması
- Tüp bebek tedavisi sırasında karşılaşılabilecek bazı durumlar
- İlerleyen yaş
- Kadın hastalıkları ameliyatları öncesi
Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
Vajinal ya da abdominal ultrason yardımı ile gözlemlenmekte olan yumurtalara olgunlaştırıcı veya çatlatıcı iğneler yapılması gerekliyse önce bu tedaviler uygulanır. Ardından adetin başlamasını takip eden 10 gün hormon tedavisi uygulanır. Yumurta toplama iğnesi ile yumurtalıklarda oluşan ve çatlayacak hale gelen yumurtalar toplanarak laboratuvar koşullarında vitrifikasyon yöntemi ile dondurulur.