Tüp Bebekte Başarı
Hamileliğe engel teşkil eden sorunlar, çiftlerin infertilite şüphesiyle değerlendirilmeleriyle birlikte anlaşılmaktadır. Bazen hamileliğin oluşma ihtimali çok düşük olabilirken bazense ihtimal hiç olmayabilmektedir. Bu durumlarda tüp bebek tedavisi ile hamilelik oluşumu sağlanmaktadır. Tüp bebek tedavisi ise son derece meşakkatli, uzun ve fedakârlık gerektiren bir süreçtir çünkü sağlığı riske atabilecek her türlü faktör sıfıra indirilmeye çalışılır. Ayrıca doğru tedavinin seçilmesi ve çiftlerin tedaviyi aksatmadan sürdürmeleri de tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşabilmesi için son derece kritiktir.
Tüp Bebekte Başarı Oranları
Tüp bebek tedavisinde başarı oranları yıllar geçtikçe artmakla beraber uygulamanın yapıldığı merkezlere göre bile çeşitlilik gösterebilmektedir. Tüp bebek tedavisi her zaman başarıya ulaşamayabilir. Tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin 3’te 1’inde bu tedavi sonuç vermez.
Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen pek çok etken vardır ve bunlardan tek bir tanesi bile olumsuz sonuç almaya neden olabilir. Mesela yaş bu faktörler arasında en önemlilerdendir çünkü infertiliteyi doğrudan etkiler. Kadınlar 20-30 yaş aralığında aktif üreme potansiyeline sahipken 35 yaştan itibaren iyi bir sağlıklı yumurta rezervi bulunması halinde başarı oranı %40-45 arasında kalır.40 yaşın üzerindeki kadınlar içinse bu şans %10-15’e düşebilir. Bu yüzden tüp bebek tedavisinden başarılı sonuç elde edilebilmesi adına yaş ilerlemeden tedavi sürecine başlanmalıdır.
Tüp bebek başarısını etkileyen en önemli bir diğer faktör ise erkekteki spermlerin ağır hasarlı olup olmamasıdır. Bu yüzden tüp bebek tedavisinde başarıya ulaşılabilmesi adına ağır hasarlı spermler elimine edilerek en kaliteli spermlerden embriyo elde edilmeli ve rahme yerleştirilmelidir.
Tüp bebek tedavisinin başarı oranını etkileyen diğer faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Rahim patolojileri
- Endometriomanın varlığı
- Rahim anomalileri
- Kullanılan tedavi protokolleri ve cinsi
- Genetik problemler
- Eşlik eden hastalıklar
- Rahim, yumurtalık veya çevre dokular içinde yer alan yapışıklıklar
- Hidrosalpenks olgusu ( tüplerin içinin su dolması)
- Zararlı alışkanlıkların devam ettirilmesi
- Sperm kalitesinin düşük olması
- Embriyoloji laboratuvar koşulları ve ekibi