Sezaryen Doğum Ankara 2019, 2020 Fiyatları
Anne adayının karın bölgesinin ameliyatla kesilerek bebeğin dünyaya getirilmesi esasına dayanan doğum yöntemine sezaryen doğum adı verilmektedir. Bazı durumlarda normal doğumun gerçekleşmesi mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda hekimin tavsiyesiyle beraber bebeğin dünyaya getirilmesi sezaryen doğum ile gerçekleştirilebilmektedir. Tıbbi kullanımı “sezaryen” olup “sezeryan” veya “sezeryen” gibi kullanımlar doğru değildir. Sezaryen doğuma ‘’abdominal doğum’’ veya ‘’cesarean section’’ da denmektedir.
Sezaryeni tercih eden kadının karnında, kasıklarının hemen üzerinden bir kesi yapılır. Bu bölgede insizyon yapıldıktan sonra “uterus” açılır. Uterus açıldıktan sonra, amniyotik sıvı boşaltılır. Böylece bebek doğurtulur. Doğumdan sonra bebeğin burnundaki ve ağzındaki sıvılar temizlenir ve göbek kordonu bir klemp ile tutulur ve kesilir.
Sezaryen doğum Ankara yöntemi genellikle anneler tarafından tercih edilir. Sezaryen doğumun normal doğumlara göre daha kısa sürede gerçekleşmesi ve sezaryen doğumunda doğum sancılarının olmaması ,gelişebilecek risklerin Vajinal doğumdan daha az olması ve anne-bebek konforunun yüksek olması bu tercihin nedenlerinden bazılarıdır.
Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
- Doğum, vajinal yöntem ile gerçekleştirilemiyorsa,
- Anne adayının acı hissetmek istememesinin yanında normal doğumla ilgili korkuları varsa,
- Normal doğum, tercih edilip uygulandığı takdirde hem anne hem de bebek için risk teşkil ediyorsa, doktrunun ve kendisinin ortak kararı neticesinde sezaryen doğum tercih edilir.
Sezaryen Ameliyatı Ankara Ne Kadar Sürer?
Sezaryen ameliyatı Ankara işlemi genellikle yaklaşık yarım saat sürer (yaklaşık 20-40 dakika). Annenin hazırlığı ve anestezi prosedürleri gibi belirli prosedürler nedeniyle ameliyathaneye girip çıkma süresi uzayabilir. Sezaryen doğum “kadın hastalıkları ve doğum uzmanı” yani “jinekolog” tarafından gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında jinekolog ile bir ekip vardır. Anestezi uzmanı, anestezi teknisyeni ve ameliyat hemşiresi bu ekibi oluşturur.
Sezaryen Doğumun Aşamaları
- Anne adayının gebeliğinin 38-39 haftasında bir güne karşılık gelen zamanda, doktor tarafından hazırlanan plana göre sezaryen doğum için randevu alınır.
- Anestezi uzmanı, doktorun uygun gördüğü randevu tarihinden önce anne adayını görür ve muayene eder.
- Annelerin doğumdan 6 ila 7 saat önce yemek yiyip içmeleri sezaryen doğum öncesinde yasaklanır. Bu hususta amaç, anne adayının midesi ve bağırsaklarının ameliyat edilmeden önce boş olmasını sağlamaktır. Gerektiğinde bir lavman yapılabilir.
- Sezaryen ile doğum yapacak olan kadın ameliyata girmeden önce tuvalete gider ve ardından anne adayı cerrahi kıyafet giyer.
- Sezaryen için iki anesteziden biri olan “epidural” veya “genel” tercih edilir.
- Cerrahide epidural anestezi tercih edildiğinde idrar sondası yerleştirilir.
- “spinal” veya ” epidural” anestezi sezaryen ile doğum için tercih edilirse, anne adayı uzanmalı ve yan yatıp öne doğru eğilmelidir. Anne adayının hareket etmeden bu konumda kalması gerekir. Bu aşamada devreye anestezi uzmanı girer. Hareketsiz şekilde beklemekte olan anne adayına anestezi uzmanı tarafından üç aşamada olacak şekilde anestezi uygulanır.
- Genel anestezi uygulamasının ardından anne adayı sezaryen doğum için ameliyat masasına yatırılır. Ameliyat masasına alınmasının ardından, anne adayı uykuya dalması için serumla uyuşturulur.
- Epidural anestezili annelerde, vücudun sadece belli bir kısmı anestezi alır. Bu uyuşmuş kısım göbeğe kadar olan kısımdır. Ek olarak, anne adayı genel anesteziyle birlikte tamamen bayıltılmaktadır.
- Sezaryen ile doğum yapacak olan annenin üst karın ve bacakları antiseptik bir madde ile boyanır.
- Operasyona başlamadan önce, anestezinin etkili olup olmadığını kontrol edilir. Bu kontrolün ardından işlem başlar.
- İşlem cildin kesilmesiyle başlar. Anne adayının karnının altındaki bölümde yaklaşık 10 cm genişliğinde bir kesi yapılır.
- Bu işlemin ardından kaslı kılıf, ön karın duvarı, dış karın zarı, uterusu çevreleyen dış karın zarı ve uterusu oluşturan zar ve cildin altında yer alan yağ dokusuna 7 kat kesi uygulanır.
- Kesi atma işleminin son katında ameliyatta kullanılan neşterin ucu ile bebeği çevreleyen torbaya ulaşılır. Sonra bebeği çevreleyen keseye bu kez işaret parmakları kullanılarak ulaşılır.
- Bebeği çevreleyen keseye ulaşılmasının ardından bu kese patlatılır. Kese patladığında, bebek uterusun üst kısmından çıkarılır.
- Bebeğin kordonu sezaryen sonrası derhal kesilir. Kordonu kestikten sonra doktor, sağlığını kontrol etmek için bebeği inceler.
- Annenin ve bebeğin dolaşım sistemlerini ayıran, “bebeğin eşi (döl eşi)” olarak da bilinen organ olan “Plasenta” elle çıkarılır. Plasenta alındıktan sonra, annenin uterusunun içi temizlenir.
- Kesilen tabakaların katmanları kanama kontrolüne tabi tutulur. Kontrolden sonra kesilen tabakalar tekrar dikilir.
Sezaryen Doğumun Avantajları Nelerdir?
- Sezaryen doğum, anne adayının genital bölgesinde deformasyona neden olmaz.
- Sezaryen doğum için gerçekleştiren ameliyatta bebek için olası riskler en az konumdadır.
- Sezaryen doğum yapacak olan anne adayı, doğum sancısı çekmez.
- Sezaryen doğumda plan ve konfor esastır. Bu doğrultuda, sezaryen doğumu tercih eden anne adayının doğum zamanı, önceden belirlenmektedir.
- Normal doğum ile kıyaslandığında sezaryen doğum, daha kısa zamanda yapılmaktadır.
Sezaryen Doğumun Dezavantajları Nelerdir?
- Tüm ameliyatlar risk taşır. Sezaryen da bir ameliyat türü olduğu için bazı riskleri vardır.
- Normal doğum ile karşılaştırıldığında, sezaryen ile bebeği doğuran kişinin iyileşme süreci değişmez.
- Sezaryen ile bebeği doğum yapan kişinin kilo vermesi için gereken süre normal doğuma kıyasla daha uzun değildir.
- Sezaryen ile doğum yapan kişinin emzirmesi gecikebilir. Bunun nedeni sezaryen doğumunun fizyolojik olarak normal zamandan önce gerçekleşmesidir.
- Sezaryen doğumda hastanede yatış süresi daha aynıdır.
- Sezaryen, normal doğum ile karşılaştırıldığında fiyat farkı yoktur.
Sezaryenden Sonra İyileşme
Bebeğini sezaryen doğum ile dünyaya getiren kişi genellikle 1 (bir) gün arasında hastaneye yatırılır. Normal doğumla karşılaştırıldığında, sezaryen ile doğum yapan kişinin iyileşme süreci aynıdır. Genel olarak, sezaryen ile doğum yapan kişi, 1 (bir) hafta içinde kendi işleriyle ilgilenmek için etkin bir konuma gelir.
Sezaryenden Sonra Cinsel İlişki Ne Zaman Başlayabilir?
Ankara sezaryen doğumundan 6 (altı) hafta sonra, anne doktoru tarafından kontrol edilir. Doktor bu kontrolün bir sonucu olarak herhangi bir problem tespit etmezse, kişi cinsel ilişkide bulunabilir. Altı haftalık olan bu süreç, insanlar tarafından “bebeğin kırkının çıktığı” süreç olarak kabul edilir. Bu, annenin vücudunun doğumdan sonra normal işlevlerine geri döndüğü süreçtir. Ayrıca annenin vücudu bu süreçte iyileşir.