Polikistik Over Sendromu Ankara
Ankara polikistik over sendromu üreme çağındaki kadınlarda yüksek oranda görülen bir hastalıktır ve bazı semptomları vardır. Polikistik over sendromu kritik bir öneme sahiptir. Bu açıdan, polikistik over sendromlu bir birey erken dönemde tedavi alamıyorsa, bu hastalık kişide pek çok probleme neden olabilir. Her ne kadar kısırlık en sık görülen problem olsa da, kan damarı problemleri de bu sorunlar arasında yer alır. Bu yazıda Op. Dr. Tevfik Sipahi’nin polikistik over sendromunun tanı ve tedavisi ile ilgili çalışmalarının yanında v”polikistik over nedir, neden olur, polikistik overin belirtileri nelerdir, nedenleri nelerdir? polikistik over tarafından nasıl polikistik over teşhisi konulur. ” gibi birtakım soruların cevabını da bulabilirsiniz.
Polikistik Over Sendromu Nedir?
Polikistik over sendromu sinir sistemi başta olmak üzere; yumurtalıklar, adrenal bez, hipofiz bezi ve diğer dokular arasındaki etkileşim değiştiğinde ortaya çıkan endokrin sisteme bağlı bir hastalıktır. Polikistik over sendromu hem adet düzensizliğine hem de kısırlığa neden olabilmektedir. Bu hastalığın yaşanma ihtimali, hormonal sistemdeki herhangi bir hatanın varlığından dolayı artabilir: yumurtalıklar aşırı insülin sekresyonundan olumsuz etkilenir ve bu nedenle polikistik over sendromunun gelişimi için bir temel oluşturur.
Polikistik Over Sendromunun Neden Olduğu Sorunlar ve Komplikasyonlar Nelerdir?
Endokrin sistem ile hormonlarda meydana gelen aksaklıklar neticesinde polikistik over sendromu meydana gelebilmektedir. Bu hastalığın yol açtığı bazı sorunlar şöyledir:
- Erken doğum veya düşük ihtimali
- TİP 2 diyabet oluşumu
- Kardiyovasküler hastalık ihtimalinde artış
- Anormal boyutta uterin kanaması
- Obezite
- Gebelerde gestasyonel diyabet ve yüksek tansiyon
- Karaciğer iltihabı ve yağlanması
- Anormal kolesterol ve yüksek kan şekeri
- Uyku apnesi
- Endometrial kanseri
Polikistik Over Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Adet düzensizliği polikistik over sendromunun bulgularından biridir. Ancak, tüm menstrüel bozukluklara polikistik over sendromu neden olmaz; Çünkü kişinin yaşam alanının yarattığı faktörlerin bile adet düzensizliğine katılımı vardır. Bu nedenle, polikistik over sendromunun tanısında diğer klinik bulgular göz önünde bulundurulmalıdır. Adet düzensizliğinin ultrason görüntüsü ile tanısı ayırıcı olmayabilmektedir. Kan testi ile hastalığın teşhisi mümkündür.
Polikistik over sendromuna sahip kişilerde gözlenen diğer belirtiler şunlardır:
- Regl düzensizliği
- Yüzde ve sırtta sivilcelenmelerin olması
- El üstünde lekelerin meydana gelmesi
- Saçların dökülmesi
- Seste kalınlaşmanın meydana gelmesi
- Adet yani regl kanamasının fazla olması
- Vücutta görülen kıllanmanın fazla olması
- Kişinin cilt dokusunda birtakım değişikliklerin görülmesi
- Gebe kalmada güçlük
- Göğüs ölçüsünde değişikliğin gözlemlenmesi
Polikistik Over Sendromunun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Jinekoloji hastalıklar arasında yer almakta olan polikistik over sendromunun tedavisi jinekologlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Polikistik over sendromu, bu hastalıktan muzdarip kadının yaşı ve sağlık koşulları ile belirlenir. Hormonal bozuklukların düzeltilmesi polikistik over sendromunun tedavisine yöneliktir.
Polikistik over sendromuyla beraber aşırı kilo problemine de sahip olan bir kadında bu hastalığın tedavi edilebilmesi için önce kilo vermesi tavsiye edilir; çünkü kişinin düzenli adet görmesi ile kilosu birbiri ile ilişkilidir. Progesteron veya doğum kontrol hapları içeren hormonal tedaviler, çocuk sahibi olma amacı güdülmediği takdirde polikistik over sendromu olan bir kadında adet düzensizliğini tedavi etmek için kullanılabilir. Hamilelik planlanması durumunda ise polikistik over sendromu varsa, hastalığın tedavisinde insülin direncini kıran ilaçların yanında yumurta geliştirici ve yumurtlamayı uyaran ilaçlar ile tedavi gerçekleştirilebilmektedir.
Polikistik over sendromunun tedavisi için aşağıda sıralanmış olan metodlar uygulanabilmektedir
- Çocuk sahibi olmanın istendiği takdirde kişinin bu duruma özel olarak uygun tedavi görmesi
- Polikistik over sendromuna sahip olan bazı hastalarda insülin direnci görülmektedir. Dolayısıyla bu hastaların insülin direncini kırmak amacıyla ilaç tedavilerine başvurulabilmektedir.
- Rahmin iç kısmının yani endrometriumun incelenip korunması
- Çocuk sahibi olmanın istendiği takdirde kişinin bu duruma özel olarak uygun tedavi görmesi
- Dolaşımda bulunan erkeklik yani androjen hormonunun azaltılması hususunda tedavi görülmesi
- çocuk sahibi olmanın istenmediği durumlarda bu isteğe göre uygun tedaviye başlanması