Kürtaj Ankara
Kürtaj, istenmeyen gebeliklerde ve gebeliğin hayati risk teşkil etmesi halinde bu gebeliklerin kürtaj yapılarak noktalandırılması Türkiye’de yasal çerçevede yapılmaktadır. Yasa, ebeveynleri ile kalp atışı bulunan her fetüsün haklarını kalıcı olarak garanti etmektedir. Kürtaj işleminin isteğe bağlı olarak yapılabileceği yasal süre, hamileliğin onuncu haftasına kadardır ve çiftin iki tarafının rızası ve imzası gerekmektedir. Öte yandan, anne adayı bekar ise, kürtaj başvurusu için kendi onay ve izni yeterli olacaktır. Gelişmiş şehirlerde, birtakım nedenlerle kürtaj tercih edilir.
Op. Dr. Tevfik Sipahi’nin kürtaja bakış açısı ile ilgili fikir sahibi olma fırsatı yakalayacağınız bu yazıda ayrıca “Kürtaj nedir, kürtaj nasıl yapılır, kürtaj neden yapılır, kürtajın fiyatı nedir” gibi kafanıza takılabilecek pek çok sorunun da cevabını bulabilirsiniz.
Kürtaj Nedir?
Kürtaj Ankara, uterusun iç bölgesine tutunarak oraya yerleşen gebelik materyelinin bazı yöntemler yardımıyla vajinadan dışarı çıkarılması prosedürüdür. Mevcut kullanım dilinde ‘kürtaj’ sözcüğü ‘kazımak’ anlamına sahiptir ve sonlandırmak için uygulanan bir prosedürdür. Bebeğin ya da çocuğun aldırılması tabiri de halk arasında kürtaj için kullanılan kalıplardandır.
Kürtaj Neden Yapılır?
İster evli ister bekar olsun, gebe kadınların, hamileliğin onuncu haftasına kadar istenmeyen gebelikleri sonlandırma konusunda yasal hakları vardır. Kürtaj, bebekteki anormallikler veya düşükler sebebiyle anne sağlığını korumak için yapılabilmektedir. Ayrıca, bebeğin hasta veya engelli doğacağından kesin emin olunması durumunda hamileliğin 10. Haftasından sonra da kürtaj, ebeveyn adayları için hak olarak tanımlanmaktadır.
Riskli bir gebeliği olan anne adayı, hamileliğin izlenmesi için doktora gittiği zaman bebeğin kalp atışının olmamasının tespiti halinde doktoru tarafından kendi sağlığı açısından kürtaja alınabilmektedir. Bu nedenle, gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğundan bağımsız olarak, bebeğin hayatını kaybetmesi ya da gelişiminin olması gerekenden çok daha yavaş olması halinde kürtaj yapılır.
Yasa ile tanımlanan düzenlemeler ışığında, anne adayını yaşamı fetüsün hayatından önde gelmektedir. Anne adayının hayatını kaybetmesi doğal olarak doğmamış bebeğin de öldüğü anlamına gelir; çünkü annenin hayatını kaybetmesiyle birlikte, bebeğin doğal yaşam kaynağı da tahrip olur. Bu nedenle kürtaj, yaşamı tehdit edici faktörlerin varlığı nedeniyle yaygın olarak uygulanan bir prosedürdür. Bunun ışığında, anne ile doğmamış bebeğin yaşamı arasındaki bir seçimden bahsetmek ne yazık ki mümkün değildir. Aşırı vajinal kanama gelecekteki annenin hayatı için bir tehlikeye neden olursa, servikal iç kanal kapalı olsa bile anne adayı kürtaja alınır.
Kürtaj işlemi gebeliğin sonlandırılması amacının yanı sıra teşhisi rahmin kazınmasıyla mümkün olan hastalıkların tespiti ve araştırılması için de uygulanabilmektedir.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Ebeveyn adaylarının hamilelikten vazgeçmeye kesin karar vermeleri halinde kürtaj için yazılı onayları gerekmektedir. Ek olarak, bekar anne adayının kürtaj yaptırabilmesi için, sadece kendi imzası ve rızası yeterlidir.
Kürtaj prosedürünün gerçekleştirilebilmesi için yasal sürenin geçilmemesi gerekmektedir. Yasal süreyi aşmayan adaylar, kürtaj randevusu ve tıbbi muayeneden sonra kürtaj prosedürü için hazırlık yapabilir. Ancak, anne adayının yukarıda belirtilmiş olan şartları sağlaması halinde yasal süre aşılmış olsa bile doktor kararı ve onayı ile kürtaj gerçekleştirilebilir.
Gebeliğin mevcut durumu kürtaj işleminden önce tartışılmaktadır. Kürtaj prosedürüne engel teşkil edebilecek bir durum olmaması halinde anne adayına genel veya lokal anestezi uygulanır. Jinekoloji masasında yapılan işlem sırasında kişi herhangi bir ağrı hissetmez ve bu prosedür 15-20 dakika içerisinde tamamlanır.
Büyük şehirlerde kürtaj işlemi genellikle “vakumla kürtaj” yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle, kürtaj prosedürü uygulanmadan önce kişi kürtaj tekniğini öğrenmeli ve muhtemel riskleri doktoruyla konuşmalıdır.
Kürtaj işlemi için vakumla kürtaj yönteminin seçilmesi durumunda kişi jinekolojik masaya yatırılarak anestezi verilir. Rahim ağzını genişleten aletler anne adayının rahminin düzleştirilmesini mümkün kılar. Kürtaj işlemi gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından başlatılır. Karmen enjektörünün rahme ulaştırılmasının ardından negatif basınç vakumu yardımı ile “hamilelik materyali (unsuru)” vajina dışına alınır. Hamilelik bileşeninin (materyalinin) tedavi edilen alanda kalmadığı hekim tarafından teyit edildikten sonra bölge ultrason ile kontrol edilerek işlem tamamlanır.
Ankara Kürtaj Fiyatları 2021
Doktor tarafında, kürtaj yaptırmaya karar veren kişinin psikolojik durumu kontrol edilmelidir. Bu nedenle, hekim, kürtaj prosedürünü tekrar düşünmesi maksadıyla kişiyi hazır ve emin olmasıyla ilgili ikaz edebilmektedir. Kürtaj geri dönüşü olmayan bir işlemdir ve kişinin kararı açık olmalıdır.
Hastaneden hastaneye, doktordan doktora değişebilen 2021 kürtaj fiyatları Ankara ile alakalı net ve sağlıklı bir bilgi edinebilmek adına Op. Dr. Tevfik Sipahi’nin kliniğini arayarak randevu alabilirsiniz.