Gebelik Öncesi Danışma Ankara
Hamilelik öncesi danışmanlık, ebeveyn olmak isteyen kişilerin rahatsızlıklarını belirlemek ve bu rahatsızlıkların bebek için etkilerini araştırarak ve riskleri en aza indirgemek için yapılan araştırmaya verilen isimdir.
Hamilelik öncesi danışma süreci, ebeveyn olmak isteyen herkesi etkilemelidir. Bu süreçte, gelecekteki annenin tıbbi, sosyal ve genetik durumu araştırılır ve optimize edilir. Beslenme, yaşam tarzı ve egzersiz hakkında tavsiyeler anne adayına aktarılır. Ayrıca, gelecekteki annenin tüm sistematik hastalıklarının araştırılması çok büyük önem taşımaktadır. Diyabet, damar tıkanıklığı ve varis damarları, epilepsi, hipertansiyon, böbrek ve karaciğerle ilgili hastalıklar, kalp hastalıkları, guatr bozuklukları ve hamileliği etkileyebilecek tüm durumlar titizlikle araştırılmalıdır. Gerekli muayeneler, teşhisler ve tedavi yöntemleri araştırmalar neticesinde kararlaştırılarak uygulanmalıdır.
Hamilelik doğal bir durumdur, ancak bazı durumlarda anne ve bebeğini tehlikeye sokabilecek komplikasyonlar oluşabilme ihtimali barındırır.
Bebek sahibi olmak isteyen hamile anneler hamile kalmadan önce danışma sürecine katılmalı, gebe kaldıktan sonra değil. Böylece hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek bozukluklar erken tespit edilebilir ve tedbir alınabilir.
Doğum uzmanınız sağlıklı bir hamilelik geçirmenize ve sağlıklı bir bebek sahibi olmanıza yardımcı olacak bazı problemlere odaklanacaktır. Bunlar:
- Anne adayının kullanmakta olduğu bazı ilaçlar, alkol tüketimi ve sigaralar bebekte sakatlığa neden olabilir. Böyle bir durumda, mutlaka hekiminize danışmalısınız.
- Hamilelikten önce yapılması gerekli olan aşılar. Bu aşılar hem anneyi hem de bebeği birtakım enfeksiyonlara karşı korur.
- Beyin ve omurilik ile ilgili doğuştan sahip olunan sakatlıkların önlenebilmesi adına hamilelikten 1 ay önce folik asit desteği alınmaya başlanmalıdır. Günde en az 400 mikrogram olan folik asit dozu, risk yüksekse arttırılabilir.
- Anne adayının aşırı zayıf ya da aşırı kilolu olması da hamilelik sürecini kötü etkileyebilir. Gebelik sürecine, anne adayı ideal kiloya sahip olduktan sonra girilmelidir.
- Daha önceki hamilelikler ve doğum öyküsü, gebelik sürecindeki takipte oldukça önemlidir.
- Anne adayının şeker, tansiyon, tiroit hastalıkları ya da başka bir rahatsızlığı varsa; bu hastalıkların tedavisinden sonra gebelik düşünülmelidir.
- Önceki hamileliklerde yaşanmış olan bir problem varsa, doktorun mutlaka konuyla ilgili haberdar edilmesi gerekmektedir.
Gebelik öyküsü şu konuları kapsar;
-
- Düşüklerin tekrarlanması
- Sezaryen doğum, müdahaleli doğum
- Enfeksiyon hastalıkları
- Adet düzensizliği, gebe kalmada sıkıntı
- Erken doğum, ölü doğum, gebelik zehirlenmesi, eşin önde gelmesi, eşin erken ayrılması
- Gebelikte görülen sistemik hastalıklar
- Anomalili bebek
Bunların yanında, anne adayının genetik yapısının araştırılarak kalıtsal hastalıkların kontrol edilmesi gerekmektedir.
Gelecekteki annenin yaşı ve kilosu doğru şekilde belirlenmeli ve kan testi ile kan grubu tayini yapılmalıdır. Hamilelikte normal kilo alımı, düşük kilolu anneler için 12.5-18 kg, normal kilolu anneler için 11.5-16 kg ve aşırı kilolu anneler için 7-11.5 kg’dır. Tüm bunları göz önüne alarak, gelecekteki anne ideal kiloya ulaşmalı ve gerektiğinde bir diyetisyenin desteğini almalıdır.