Çikolata Kisti Tedavisi Ankara
Bir kadının üreme çağında gözlenen çikolata kisti evrensel bir hastalıktır ve milyonlarca kadın tarafından yaşanır. Bir kişinin uterusunun içini örten ve adet döneminde düştüğü endometrium benzeri dokular, uterusun dışında aktivite göstermeye başladığında sorunlara neden olur. Çikolata kisti, endometriozis hastalığı olarak da bilinir. Bu hastalık yapışma kistlerinde görülür. Endometriyum, uterusun iç uterus dokularını taklit eden yapışıklıkları olan çikolata kistleri ile endometriyozisi belirtir. Uterusun yapışıklıkları, kişinin vücudunun diğer kısımlarında gözlenebilir ve bir rahim gibi hareket eder. İntrauterin doku alt karın bölgesindeki organlara ve karın zarlarına yapışabilir. Bu, çeşitli sorunlara neden olur. Bu intrauterin dokular, yumurtalıklarda meydana gelir ve çikolata kistlerinin oluşumuna neden olabilir.
Endometriozisinin yani çikolata kistinin vücutta gözlemlendiği yerler aşağıdaki bölümde sıralanmıştır:
- Rahmin yüzeyi ile arka boşluktaki bölgeler
- Tüpler
- Yumurtalıklar
- İdrar Torbası
- Üreterler
- Eski ameliyat yerleri
- Rektum
- Kalın bağırsak
Çikolata Kistinin Belirtileri Nelerdir?
Endometrium benzeri dokular çikolata kistlerinin oluşumuna neden olur. Çikolata kistlerinin gözlemlenmesi bir kadında farklı olabilir. Bu nedenle, hastalığın farklı semptomları olması mümkündür.
- Ağrılı adet
- İdrar yaparken yanma
- Cinsel ilişkide ağrı hissi
- Yorgunluk
- burun kanamaları
- Adet sırasında ishal
- Hamile kalamama
- Sebepsiz kasık ağrıları
- Adet düzensizlikleri gibi farklı bulgularda ortaya çıkan çikolata kistinin bulguları hiçbir zaman gözlemlenmeyecek konumda da olabilmektedir.
Çikolata Kisti Nasıl Teşhis Edilir?
Ankara endometriozis zor bir tanıdır ve yumurtalıklarda veya vücudun diğer bölümlerinde kistlere neden olur. Bulgular, intrauterin dokuların kistleşmesiyle gözlenir ve çikolata kistlerinin teşhisini hızlandırır. Çikolata kistleri, doktorun adet dönemi veya karın ağrısı çeken bir kişiyi muayene etmesiyle çok kolay bir şekilde tespit edilebilir.
- Jinekolojik ve ultrason muayenesi
- Kan testleri
- Biyopsi ile çikolata kisti için kolaylıkla tanı konulabilmektedir.
Çikolata Kisti Nasıl Tedavi Edilir?
Çikolata kistlerinin etkilerine bağlı olarak, ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi uygulanabilir. Hem intrauterin doku hem de çikolata kisti hormon ilaçları, büyümeyi önleme görevine sahiptir. Bununla birlikte, bu ilaçlar çikolata kistini tamamen iyileştirmez.
- Doğum kontrol hapları öncelikli olmak üzere;
- Gonadotropin salgılatıcı hormon
- Progestin gibi ilaçlar, hormonları kontrol ederek çikolata kistinin büyüyüp genişlemesini durdurabilen bir özelliğe sahiptirler.
Ankara Çikolata Kisti Tedavisinde Cerrahi Operasyon
Ankara çikolata tedavisi için ilaç yeterli değilse, cerrahi müdahaleler doktor tarafından yapılabilir. Genel anestezi altında laparoskopi altında yapılan çikolata kisti ameliyatı hem açık hem de kapalı olarak yapılabilir. Laparoskopik çikolata kisti ameliyatı estetik kaygılar ve minimal ağrı nedeniyle tercih edilir ve belirlenmiş bir alanda yapılabilir. Çikolata kisti cerrahisinde açık cerrahi seçimi, abdominal bölgede ileri derecede adezyon bulunması ile ilgilidir.
Çikolata kistlerini ortadan kaldırmak için ilaç tedavisine cerrahi müdahaleler çok önemlidir. Bununla birlikte, hasta çikolata kistini çıkarmak için ameliyat olmuş olsa bile, mikroskobik parçalar vücutta kalabilir ve geri kalan parçalar tekrar büyüyebilir ve çikolata kistine neden olabilir. Bu bakımdan, tıbbi ve ilaç tedavileri Ankara çikolata kisti ameliyatı ndan önce ve sonra yaygın olarak kullanılmaktadır.